diumenge, 7 de novembre del 2010

Principals Aparells de Mesura

TERMÒMETRE: El termòmetre és el sensor tèrmic que mesura la temperatura. Tenim varies escales,trebalemm amb ºC iºF. Aqui podeu veure com es relacionen unes amb altres moven el triangle gris. Necessitem un termòmetre de màxima i mínima o, si volem filar més prim, un que mesuri la temperatura màxima i un altre per la mínima. El funcionament és de tots conegut però cal recordar que és imprescindible baixar els indexos després de prendre nota de les dades.Les mesures de temperatura màxima i mínima es fan una vegada cada dia. Els sensors de tempertura s´han de situar a l´interior de la gàbia meteorològica.

EVAPORIMETRE: Aquest aparell ens permet saber la quantitat d'aigua que s'evapora en un temps determinat. És un aparell molt senzill: consta d'un tub cilíndric de vidre amb la part superior tancada i la part inferior oberta. S'omple d'aigua, generalment d'aigua destil·lada o aigua de pluja neta, i se'n tapa la part inferior amb un paper assecant aguantat per un ferret. L'aigua es va evaporant a través del paper assecant. El tub de vidre esta graduat, cosa que ens permetra saber quina és la quantitat d'aigua evaporada, per exemple, cada dia.

BAROMETRE:Els baròmetres mesuren la pressió de l'aire. El que fan realment és mesurar el pes d'una columna d'aire que s'extèn des del barròmetre fins al cim de l'atmosfera. Els dos tipus més utilitzats són el de mercuri i l´aneroide (o de membrana), aquest últim és molt més barat.Prenem la mesura en milibars. Hem de tenir en compte que donem les dades de la pressió atmosfèrica al nivell del mar.


La humitat es mesura emprant els psicròmetres i els higròmetres.

PSICROMETRE: s'utilitza per a mesurar la humitat, és molt eficaç. Consta de dos termometres normals i corrents, I'un dels quals té el diposit de mercuri envoltat d'un ble, en contacte amb un pot amb aigua. Aquest ble manté sempre humit el diposit, i quan l'aigua s'evapora pren, del mateix termometre, part de la calor necessaria per a I'evaporació, i en fa baixar la temperatura. La diferencia de temperatura entre els dos termometres, juntament amb unes taules, ens indica el tant per cent d'humitat, és a dir, la humitat relativa.


L'HIGROMETRE: No és tan fiable com el psicrometre. N'hi ha de dos tipus:
• Higrometre de cabell o d'absorció, basat en la diferencia de longitud d'un cabello un filament en estat humit i en estat sec.
• Higrometre d'absorció química, que mesura la humitat segons L'augment de pes d'una substancia higroscopica (que absorbeix rapidament la humitat) quan hi passa una quantitat determinada d'aire.


PLUVIÒMETRE: El pluviòmetre serveix per a mesurar la quantitat de pluja caigua en un interval determinat de temps. Per a determinar la quantitat de pluja es fa servir una proveta graduada on es fan les lectures directament en mm o litres per metre quadrat. Consta d'un vas cilíndric, que recull l'aigua que li aporta un embut prou fons, per que les gotes no surtin rebotades.


HELIOGRAF: L'heliograf pot enregistrarles hores de sol eficaç. N'hi ha diversos models, pero el més corrent o conegut és una bola de vidre a la part inferior de la qual es col·loquen uns papers que aquesta, que actua com una lupa, va cremant. Els papers esta n graduats en hores i mitges hores
ANEMÒMETRE:Mesura la velocitat del vent. L'anemòmetre més usual és el de cassoletes.És força coneguda una taula (Beaufort) que, d'una forma aproximada, ens indicar la velocitat del vent a partir dels seus efectes ( si es mouen les fulles d'un arbre, si són les branques, etc.)

PENELL: Els penells ens indicarà la direcció del vent. Tots coneixem altres mitjans que poden substituir aquest aparell, des de mullar el dit i aixecar-lo per saber d'on bufar el vent fins llençar una mica de terra a l'aire. Hem de tenir en tots els casos molt clara la situació dels punts cardinals. El nom d'un vent fa referència a la direcció d'on procedeix:del nord, del sud-est,etc., encara que a cada lloc els vents més típics reben noms populars, com a Catalunya la tramuntana, el llevant,etc

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada