dimarts, 30 de novembre del 2010

La circulació de l’aire

La circulació general de l’aire

La circulació de I'aire a I'atmosfera es realitza per I'intercanvi de calor entre els gasos o fluids calents que ascendeixen (són menys densos i, menys pesants que els freds) i els gasos o fluids freds que descendeixen. Aquest transport d'energia calorífica s’anomena convecció. La circulació general atmosfèrica es produeix, per convecció.

La circulació local de I'aire

A causa de la rotació de la Terra, la circulació deis vents no és la mateixa a tot arreu. A I'hemisferi nord, la rotació de la Terra desvia els vents de manera que es mouen en el sentit de les agulles del rellotge al voltant d'una area d'alta pressió (anticicló) i en sentit contrari al voltant d'una area de pressió atmosfèrica baixa (depressió o cicló). A I'hemisferi sud, els vents es mouen en sentit contrario


Les cèl•lules convectives

A les zones equatorials, la temperatura de I'aire que esta més en contacte amb la superfície és força elevada i la pressió és baixa. Això provoca que I'aire equatorial càlid pugi fins a la tropopausa, circuli cap al nord o el sud i es vagi refredant. El buit que deixa aquet aire s’omple amb l’aire del costat i això es transmet fins els pols. Es forma un cicle que en diem cèl•lula convectiva.

Si la Terra fos immòbil, I'aire calent de I'equador aniria des de I'equador fins al pol, on s'acabaria de refredar, i tornaria des del pol fins a I'equador constituint una sola cèl•lula convectiva per cada hemisferi.




Però la Terra es mou. El moviment de rotació provoca la forç;a de Coriolis, que desvia I'aire ascendent i trenca aquesta cél•lula única.

A cada hemisferi trobem tres fileres de cél•lules convectives.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada