dimarts, 30 de novembre del 2010

L'ATMOSFERA

L'origen de I'atmosfera

Fa aproximadament uns 4.500 milions d'anys es va formar la Terra. No hi havia atmosfera, hidrosfera ni, per suposat, biosfera.

La gran quantitat de volcans actius va ser la responsable de la formació de I'atmosfera primitiva, van expulsar grans quantitats de diferents gasos i, sobretot, vapor d'aigua. Aquestes substancies es van anar acumulant al voltant de la Terra i van formar una primera atmosfera.

Aquesta atmosfera primitiva no contenia oxigen diatòmic (02) El vapor d'aigua i el diòxid de carboni n'eren els constituents majoritaris.

• Un 85% de vapor d'aigua (H2O),
• Un 10% de diòxid de carboni (CO2)•
• Un 5% que inclou la resta de gasos (meta (CH4), amoníac (NH3), nitrogen molecular (N2), sulfur d'hidrogen (H2S), diòxid de sofre (SO2), monòxid de carboni (CO) i hidrogen molecular (H2).

Percentatges molt semblants als que es troben quan s'analitzen els dels gasos emesos pels volcans:

• Un 89% de vapor d'aigua.
• Un 10% de diòxid de carboni.
• Un 1% deis altres components esmentats,

Evolució de I'atmosfera

Aquesta atmosfera original no feia de filtre per a cap tipus de radiació solar, totes arribaven a la Terra. Aquestes radiacions, la gran quantitat de vapor d'aigua que es va anar acumulant al voltant de la Terra, el refredament de la mateixa amb la condensació del vapor d’aigua i aparició de la hidrosfera, van permetre l’aparició dels primers esser vius, fotosintètics y així va aparèixer el O2.

Es va passar de I'atmosfera primitiva reductora (sense oxigen) a l'atmosfera actual oxidant (amb oxigen).





Ara es el moment de comparar la composició de I'atmosfera, actual, i la primitiva. Els canvis més importants són, els que fan referència al percentatge de tres gasos: el nitrogen, l’oxigen i el diòxid de carboni. Fixa't en aquest esquema:




Fixa't en l’augment de l’oxigen des de fa uns 2.000 milions d'anys; ha estat, principalment, a causa de l’activitat fotosintètica. El nitrogen va augmentar de seguida i es manté a I'atmosfera com a component principal. En canvi, el diòxid de carboni va patir de seguida una disminució associada a la seva incorporació al sol.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada