dimarts, 30 de novembre del 2010

La humitat

La humitat absoluta

Quan els meteoròlegs parlen d'humitat absoluta es refereixen a la quantitat total de vapor d'aigua que hi ha a I'aire.


La humitat relativa

La quantitat de vapor d'aigua que hi pot haver en un volum concret d'aire, varia amb els canvis de temperatura. L'aire calent pot contenir més quantitat de vapor que l'aire fred. A més temperatura, més vapor d'aigua hi pot haver.

Quan la temperatura disminueix, si la quantitat de vapor d'aigua es manté constant, la humitat augmenta.

La humitat relativa és la quantitat d'aigua que té l'aire amb relació a la màxima que pot tenir a una temperatura concreta. Quan s'arriba a una humitat màxima parlem del punt de saturació. La humitat relativa, a una temperatura i pressió concretes, s’expressa com el tant per cent de la humitat màxima que correspon a aquelles mateixes temperatura i pressió.


Humitat i pluja

Ja saps que la quantitat de vapor d'aigua que hi ha a l'atmosfera es coneix com a humitat. A cada temperatura I'aire només pot contenir una quantitat determinada de vapor d'aigua. L'aire va guanyant vapor d'aigua a causa de I'aigua que s'evapora contínuament dels mars, oceans i llacs, i també per la transpiració de les plantes. Quan l'aire ja no pot tenir més vapor es diu que esta saturat. En aquest moment, les gotes d'aigua es condensen, formen núvols i rosada o cauen a terra com la pluja, neu o calamarsa.


Punt de saturació i temperatura de rosada

Punt de saturació és la quantitat màxima de vapor d'aigua que pot contenir un volum concret d'aire a una temperatura determinada. D'aquesta temperatura en diem temperatura de saturació. El volum i la temperatura són fixos.

La temperatura de rosada és la que té un volum d'aire quan la humitat relativa és del 100%. Ara són constants el volum i la humitat.

12 comentaris: