diumenge, 9 de gener del 2011

El vent

El vent és un moviment de masses d'aire produit pels canvis de temperatura i pressió.

Cada vent que segueix una mateixa direcció pot rebre denominacions diferents segons la comarca o la zona on bufi, pero genericament els noms dels vents de Catalunya són els seguents:
vent del nord, tramuntana; vent del nord-est, gregal; vent de I'est, llevant; vent del sud-est, xaloc; vent del sud, migjorn; vent del sud-oest, garbí o llebeig; vent de l' oest, ponent; i vent del nord-oest, mestral.



La marinada:

Imagina't un dia típic d'estiu. Són les vuit del matí. El sol a penes té força. La terra és freda a causa de la nit que acaba de passar. En aquesta hora, I'aigua del mar generalment és a la mateixa temperatura que la terra (22°C o 23°C). Ara són les onze del matí i el sol ha fet augmentar la temperatura. La terra s'escalfa rapidament i la temperatura pot arribar als 30°C. L'aire calent s'eleva, perque és menys dens i pesant que el fred, mentre que I'aigua del mar costa molt més que s'escalfi i probablement continua a 22°C o 23°C. Que passa aleshores? Doncs que el buit que provoca ¡'aire calent de la terra quan s'aixeca s'ha d'omplir d'alguna cosa. L'aire més fresc que hi ha sobre la superfície del mar es desplaça cap a terra i omple el buit que ha deixat l'aire calent.

D'aquest desplagament en diem marinada. Entre les dotze del migdia i les quatre o les cinc de la tarda, que és quan el sol pica més fort, la terra esta molt calenta i el moviment de reemplagament de l'aire calid de la terra per l'aire més fresc del mar és més fort. Per això en aquests moments és quan bufa amb més forga la marinada.

La brisa

Ara ja són les vuit del vespre. El sol comenga a pondre's. La terra es refreda rapidament, mentre que l'aigua del mar, que ha rebut els raigs solars de tot el dia, s'ha escalfat. Les temperatures s'igualen i la marinada desapareix. Toquen les deu del vespre. La terra encara es refreda més mentre que I'aigua del mar es manté igual (la terra pot estar a 23°C o 24°C i el mar, a 25°C o 26°C). Ara es crea la brisa de la terra, és a dir, el fenomen contrari a la marinada. Pero com que la diferencia de temperatures és molt petita, el vent sera molt suau.



També hi ha les brises de vall i de muntanya. En una vall, l'aire escalfat pel sol és obligat a pujar pels vessants de la muntanya i crea les brises esmentades.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada